Συνέντευξη στον Άκη Σακισλόγλου
Το CD με τίτλο «Amerika» παρουσίασε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη ο σπουδαίος μουσικός Δημήτρης Μυστακίδης κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να ξανακούσουμε την μαγική του κιθάρα σε επανεκτελέσεις τραγουδιών που έγραψαν Ελληνες της Αμερικής πριν από έναν ολόκληρο αιώνα. Ο ίδιος ο δημιουργός μας μίλησε γι’ αυτήν τη δουλειά που άνοιξε τα φτερά της και στο εξωτερικό προσελκύοντας το ενδιαφέρον εταιριών σε όλο τον κόσμο.
Συνέντευξη στον Ακη Σακισλόγλου
Ακούγοντας το «Amerika» διαπιστώνουμε ότι αποτελεί την αφήγηση ενός κεφαλαίου της ελληνικής ιστορίας.
«Αυτό προσπαθώ να κάνω ειδικά με τους δύο τελευταίους δίσκους μου, το «Εσπεράντο» και το «Amerika», αλλά και τη ζωντανή παράσταση που έχω φτιάξει. Θέλω ο δίσκος να είναι μια ενότητα, να ακούγεται όλος μαζί και τα τραγούδια να αφηγούνται ένα κομμάτι της ελληνικής μουσικής με τον τρόπο που εγώ τον αντιλαμβάνομαι».
Βλέποντας τι γίνεται σήμερα με το προσφυγικό ζήτημα και τι ιστορίες περιγράφουν τα τραγούδια του «Amerika» διαπιστώνω πόσο επίκαιρος είναι αυτός ο δίσκος.
«Πού να σου πω τι ιστορίες διάβασα εγώ και προσπάθησα μέσα από τα τραγούδια να διηγηθώ…Βέβαια, όλες τις εκφάνσεις αυτού του τεράστιου υλικού του τραγουδιού που έχει γραφτεί από μετανάστες στην Αμερική, δεν μπόρεσα να τις καλύψω. Είδα πόσο ίδια είναι η κατάσταση με σήμερα και συγκλονίστηκα. Εγραψα τον δίσκο τρεις φορές. Στην αρχή επέλεξα άλλα τραγούδια. Τη δεύτερη φορά, κατέληξα σε διαφορετικά και όσο έψαχνα και έβρισκα ιστορίες, άλλαζα και τα τραγούδια».
Το «Amerika», όπως και το «Εσπεράντο», κυκλοφορεί από την «Fishbowl». Θα μας την συστήσεις;
«Είναι μια εταιρία που έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη από πολύ εργατικούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Δουλεύουν με πρόγραμμα κι αυτή ήταν η αιτία που το «Εσπεράντο» πήγε τόσο καλά και μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω και το «Amerika». Οταν λέμε τόσο καλά, μη φανταστείς ότι κονομήσαμε λεφτά. Βγάλαμε τα έξοδά μας και μπορούμε να κάνουμε κι άλλον δίσκο. Τα παιδιά αυτά της «Fishbowl» έχουν σπουδαίο όραμα για τη μουσική και θα γίνουν κι άλλα, πολύ ωραία πράγματα».
Info
Τι είναι το CD «Αmerika»

Η ”τσιμπητή” κιθάρα και τα ελληνικά μπλουζ
Με αφορμή την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και τα ιδιότροπα παιξίματα του Κατσαρού, του Δούσα και του Κωστή, ο Δημήτρης Μυστακίδης διασκευάζει και επανεκτελεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο, ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική.
Τα ελληνικά μπλουζ
Η τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Έλληνες μετανάστες μουσικούς Γιώργο Κατσαρό και Κώστα Δούσα (ή Γκούσια), αλλά και στην Ελλάδα από τον Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή). Η ιδιοφυΐα και η προσαρμοστικότητα των λαϊκών αυτών μουσικών οδηγεί την τέχνη τους σε δρόμους ανεξερεύνητους: επηρεασμένοι από την fingerpicking τεχνική των Αφροαμερικάνων μουσικών των blues, υιοθετούν τα ιδιαίτερα, ανοικτά κουρδίσματα που βρίσκουν στην Αμερική, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο τρόπο εκτέλεσης. Οι μελωδίες της πατρίδας, αλλά και οι δικές τους συνθέσεις, αποκτούν νέο ήχο μέσα στις γειτονιές του νέου κόσμου.